Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk voor publiek. In 2006 werden de Amsterdamse Waterleidingduinen ongeveer 800.000 keer bezocht. U mag er buiten de paden en wegen lopen. Er groeien plantensoorten, die bijna nergens anders in Nederland voorkomen. Bovendien groeit er de grootste collectie paddestoelen van Nederland: ruim 1000 verschillende soorten. Sinds 1980 is de vos aan een succesvolle opmars begonnen. Lokaal komen toch veel konijnen voor. De boommarter en waterspitsmuis leven hier. Met 100 verschillende soorten zijn de vogels goed vertegenwoordigd. Er loopt ook veel groot wild rond: honderden reeŽn en damherten die niet worden bejaagd.

bron: www.waternet.nl


De Rozenberg bij Zandvoort De Rozenberg bij Zandvoort.

Persbericht Amsterdam-Haarlem, 8 november 2009

Uitgegeven door: Nemo, Te Voet, Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleiding Duinen, Stichting Duinbehoud en Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Actie tegen fietspad

In de Amsterdamse Waterleiding Duinen hebben vandaag ruim 250 wandelaars deelgenomen aan een actiewandeling tegen de aanleg van een fietspad door het natuurgebied. De provincie Noord-Holland en Waternet, de beheerder van het gebied, willen van een drie kilometer lang wandelpad een fietspad maken. Het beoogde fietspad is gekoppeld aan een recroduct dat duingebieden met elkaar moet verbinden. De wandelaars vrezen een precedentwerking. Als er eenmaal een fietspad komt, wordt het moeilijker om andere fietspaden tegen te houden.


Actie tegen fietspad

De wandeling was georganiseerd door verscheidene natuur- en wandelorganisaties, namelijk Nemo, Te Voet, Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleiding Duinen, Stichting Duinbehoud en Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland. ‘Ik kan mij niet herinneren dat er de laatste jaren zoveel wandelaars zijn opgekomen voor de natuur. Het was een prachtige dag. Het geeft veel motivatie om verder te gaan. Als zoveel mensen meedoen weet je dat je voor een goede zaak bezig bent.’, aldus woordvoerder Harry Hobo namens de organisatoren.

Noot aan de redactie: Voor interviews, foto´s e.d kunt u contact opnemen met Harry Hobo (0251-205162/06-38151772) of Peter Spruijt (020-6238184/06-53604513). De bijgevoegde foto´s van de wandeling kunt u met vermelding van de naam van de fotograaf (Henk Bos) bij het bericht gebruiken. Op verzoek sturen wij u de foto´s met hoge resolutie. Het is niet toegestaan de foto´s zonder toestemming van de fotograaf voor andere doelen te gebruiken.


Meer info:

Beheerder Waternet over de Amsterdamse Waterleidingduinen

Kustgids over de Amsterdamse Waterleidingduinen

Een overzicht van bijzonderheden per gebied

Noordhollands Duinreservaat Schoorlse Duinen Amsterdamse Waterleidingduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland